Apenkooi is hét fenomeen van de Nederlandse gymzalen. Wij hebben het traditionele Apenkooi minimaal aangepast om een kampioenschap mogelijk te maken. Bij ons wordt in teams gestreden voor de felbegeerde titel; ‘Apenkooi kampioen 2023’. Als team kun je worden ingezet als tikker, of als speler. Onderstaand vind je alle regels én het spelverloop. Vragen? Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Speelveld

Het speelveld bevindt zich binnen de gele lijnen. In dit speelveld staat een spectaculair parcours opgesteld waar de spelers en tikkers zich over moeten verplaatsen. Net buiten deze gele lijnen bevinden zich de teambanken.

  • Twee banken aan de ene kant voor de twee teams die spelers leveren.
  • Een bank aan de andere kant voor het team dat de tikkers levert.

Voorafgaand aan de speelronde verzamelt het hele team op de desbetreffende bank. In het wedstrijdschema zal aangegeven worden welk team op welke bank plaats mag nemen.

Spelers

Iedere ronde worden er per veld twee teams ingedeeld als spelers, doel van deze spelers is om niet getikt te worden door de tikkers. Van beide teams mogen 6 spelers het speelveld betreden. In totaal dus 12 spelers in het veld afkomstig van twee teams. Is een speler getikt moet deze altijd terug naar de teambank. De volgende speler op bank mag het veld dan betreden. Bestaat het team uit slechts 6 personen? Dan alsnog terug naar de teambank, de bank aantikken en dan mag de speler het veld weer betreden.

Spelers mogen enkel over de toestellen verplaatsen. Raakt een speler de grond, dan zal de scheidsrechter dit noteren als ‘tik’ en moet de speler ook wisselen met de volgende op de bank.

Tikkers

Iedere ronde wordt er per veld één team ingedeeld als tikker, doel van deze tikkers is om zo veel mogelijk spelers te tikken. Van het team mogen twee tikkers het veld in. Beide tikkers krijgen een ander kleur lintje (bijv. tikker 1 groen en tikker 2 blauw). Heeft een tikker, 3 spelers getikt?! Dan moet deze tikker wisselen met de volgende op de bank. Zo komt dus iedereen uit het team aan de beurt om te tikken. Tikkers worden verwacht spelers te tikken. Dus niet te slaan, duwen, trekken e.d.! Gebeurt dit wel wordt een strafpunt geteld voor de tikkers. Tikkers mogen zich enkel over de toestellen verplaatsen. Raakt een tikker de grond dan krijgt hij/zij een strafpunt en moet deze tikker wisselen met de volgende op de bank.

Scheidsrechter

Op ieder veld staan twee scheidsrechters, beide houden één tikker (kleur) in de gaten. Zodra een tikker een speler heeft getikt zal de scheidsrechter dit noteren. Aan de hand hiervan volgt er een score.

NIEUW: De penaltybanaan

Op het moment dat de veldcoördinatoren spelers betrappen op lomp of gevaarlijk spel, dan kunnen zij dit team een banaan uitdelen. Dit werkt een beetje als een gele kaart. De eerste kaart geldt als waarschuwing, bij de 2e banaan zullen er punten in mindering worden gebracht. Fair play wordt dus beloond!

Overig

Alle wedstrijden starten en eindigen op hetzelfde moment. Dit wordt aangegeven door middel van een start- en stopsein vanuit de organisatie. Het is niet toegestaan om voor- of na dit signaal het speelveld te betreden. Zorg dat je met je team op tijd klaar staat voor de volgende ronde, houdt hiervoor het wedstrijdschema goed in de gaten! Wanneer een regel nog niet beschreven staat, zal deze wanneer nodig bepaald worden door de organisatie.